Tillbaka


Mentalbeskrivning

Vem har nytta av mentalbeskrivning?

  • Uppfödaren - vid val av partner till avelsdjur
  • Uppfödaren - för att följa upp avkommor
  • Valpköparen - för att få en uppfattning om föräldradjurens mentala status inför val av valp
  • Hundägaren - då hunden skall utbildas
  • Svenska Brukshundklubben - för att främja avel av sunda brukshundar
  • Samhället - mentalbeskrivning är en kvalitetsgaranti

Vad innebär mentalbeskrivning?

Hundens mentalitet beskrivs genom att olika situationer, bland annat överraskningsmoment, arrangeras. Med hjälp av ett protokoll beskrivs hundens reaktioner i en intensitetsskala. Längre ner kan du läsa om de olika momenten.

En hund blir inte godkänd eller underkänd, beskrivningen är inte någon form av test. Men givetvis är vissa värdetal bättre och vissa sämre utifrån avelsperspektiv eller med tanke på att en hund skall bildas för något specifikt ändamål eller vara en sällskapshund.

Vem beskriver hunden?

Den som beskriver hunden kallas mentalbeskrivare. Denne har minst sextio timmars utbildning bakom sig samt praktisk erfarenhet från att ha medverkat som funktionär på ett antal mentalbeskrivningar.

Det är beskrivaren som fyller i protokollet. Protokollet ger inte utrymme för några subjektiva värderingar. Vid beskrivning medverkar också testledare och funktionärer. Dessa har också utbildning för sina resp uppgifter och vet exakt hur de skall uppträda i förhållande till hunden.

Beskrivaren kan avbryta beskrivningen om hunden av någon orsak visar sig bli negativt påverkad.

Hur skall hundägaren uppträda?

Som hundägare är det spännande att få sin hund mentalbeskriven. Det finns ingen orsak att vara nervös då det inte handlar om att vare sig hundägaren eller hunden som blir bedömda. Det är som tidigare nämnts en beskrivning av hundens reaktioner.

Man bör anlända till platsen i god tid. Lämpligen får hunden bekanta sig med området så att den känner sig i god balans. Kommer man i sista minuten blir man som hundägare stressad och givetvis smittar det av sig på hunden.

Inför beskrivningen skall hunden vara väl rastad och motionerad i den omfattning som den är van vid. Några vardagliga rutiner bör inte brytas med hänsyn till beskrivningen. Naturligtvis är det viktigt att hunden är frisk och mår bra. En skadad eller sjuk hund visar inte sitt rätta jag.

Träna. lek och pyssla om hunden innan så att den är glad och positiv.

Vilken utrustning skall hundägaren och hund ha?

Hunden skall ha ett vanligt koppel ca 1,80 långt och ett vanligt halsband, är det en strypkedja, skall länken kopplas om så att den inte är strypande, men det hjälper mentalbeskrivaren till med.

Vaccinationsintyg skall visas upp.

Hunden skall vara ID-märkt genom tatuering eller chip. Den som har en chipmärkt hund, måste ha en egen avläsare med till platsen. Vatten kan komma till pass efter genomförd beskrivning.

Hur går beskrivning till?

Beskrivning inleds med att en funktionär fastställer hundens identitet genom att avläsa ID-märkningen.

Inför varje moment ger testledaren hundägaren en kort information. Om hundägaren är osäker på hur han/hon skall agera finns tillfälle att fråga testledaren.

Mentalbeskrivningen tar normalt 45 minuter.

Några regler

·         Hund som mentalbeskrivs skall vara minst tolv månader gammal.
Någon övre åldersgräns finns inte.

  • Alla hundar skall vara ID-märkta.
  • Alla registrerade hundar har rätt att delta i beskrivning.
  • Oregistrerade hundar har rätt att delta i syfte att utröna deras lämplighet i samhällsnyttig tjänst.
  • Efter beskrivning erhåller hundägaren ett beskrivningsprotokoll, det fungerar som bevis på att hunden genomgått beskrivning, något annat intyg utdelas ej.
  • Resultaten av hund som beskrivs registreras hos SKK.
  • Mentalbeskrivning arrangeras av Brukshundklubbens lokalklubbar och rasklubbar. Medlemsskap fordras ej för att beskriva hund.
  • Hund skall vara vaccinerad mot valpsjuka inom föreskriven tid.

Hinder för att deltaga

  • Hund som är blind eller döv
  • Tik som löper
  • Hund som på grund av sjukdom eller skada icke utan risk för sin hälsa kan deltaga i testen.
  • Svans och/eller öronkuperad hund som enligt SKK:s bestämmelser icke är utställningsberättigad.
  • Hund som varit utsatt för operativt ingrepp av sådan art att den enligt SKK:s bestämmelser icke är utställningsberättigad.
  • Tik senare än 30 dagar före beräknad valpning eller tidigare än 75 dagar efter valpning.
  • Importerad hund inom två månader efter karantänsvistelse.

Vem arrangerar mentalbeskrivning

Svenska Brukshundklubbens lokalklubbar och rasklubbar arrangerar mentalbeskrivning. I telefonkatalogen kan telefonnummer till närliggande lokalklubbar sökas. I medlemstidningen Brukshunden annonseras alla mentalbeskrivningar som arrangeras. Du finner även alla mentalbeskrivningar på Tävlingskalendern som ligger på Internet.

Hur görs anmälan och vad kostar det?

Anmälan görs på en förtryckt postgiroblankett. Arrangerande klubb skall tillhandahålla blankett. Avgiften är 350 kronor (gäller f.r.o.m 05.09.01) och skall vara arrangören tillhanda senast tre veckor före beskrivning. I mån av plats kan efteranmälan göras. Deltagarantalet är begränsat till åtta till tio hundar per dag och beskrivare.

Efter beskrivning

Protokollet skrivs i fyra exemplar, därav skickas originalet via SBK till SKK, där beskrivningen registreras. Ett ex lämnas till hundägaren. Denna kopia är ett intyg på att hunden genomgått beskrivning och bör förvaras i anslutning till stamtavlan. Ytterligare ex finns till uppfödare och rasklubb.

Många rasklubbar har utarbetat en rasprofil. I rasprofilen kan utläsas rasens medelvärde för de olika egenskaperna. För ytterligare information hänvisas till rasklubben.

Källa: Svenska Brukshundklubben